RESPIRAȚIE CONȘTIENTĂ REBIRTH
Beneficiile Respirației Conștiente
Viața respiră conștient!
Când respirăm, emitem în Univers calitatea vieții pe care o trăim iar Universul ne răspunde în consecință!
– evacuarea tensiunilor fizice și detoxifierea organismului
– conștientizarea limitarilor care ne blochează vitalitatea și bucuria de a trăi
– eliberarea de suferințele emoționale
– înțelegerea a ceea ce suntem
– afirmarea a ceea ce suntem cu adevarat
– declanșarea transformării profunde
– vindecarea fizico-energetică
Respirația Conștientă este o practică blândă și profunda, cu rădăcini ancestrale. Presupune practicarea unei tehnici proprii de respirație care induce o integrare profundă a memoriei corpului prin eliberarea energiilor stagnante.
Această respirație, practicată în mod regulat, ne aduce acel suport interior care ne eliberează de frici și limitari și ne ajută să ne înțelegem comportamentele recurente. Prin urmare, Respirația Conștientă deschide spațiul interior către vindecarea profundă a ființei noastre și, dincolo de aceasta, ne conduce în mod firesc la trezirea spirituală.
Ședinta de Respirație
Respirația se caracterizează prin: amplitudine, ritm, continuitate și forță. Fiecare din acești parametrii pot fi modulați în mod conștient cu scopul de a câștiga în confort, libertate și putere în fiecare situație/clipă a existenței noastre. Devenim astfel actorul principal în propria viață cel care decide, realizează, creează!
Spațiul protejat al unei ședințe de Respirație Constientă conferă condițiile ideale pentru aceasta experiență unică a întâlnirii cu sinele profund.
Ședinta «clasică» de Respirație Conștientă durează două ore, timp în care:
- Are loc conștientizarea cognitivă prin Decodaj Emoțional și integrarea fizico-energetică prin tehnica de respirație conștientă;
- Se poate practica și numai tehnica de respirație pe parcursul unei ore de experimentare energetică și senzitivă în scopul de a ameliora capacitatea respiratorie, rezistentă la oboseala sau la boli;
- O variantă foarte interesantă este ședința de Respirație Conștientă în cuplu pentru o mai bună armonizare și o întelegere reciprocă cât și a percepției energiei partenerului;
- O altă formulă deosebită este ședinta de Rebirth în apă caldă și/sau în apă rece, fiecare din cele două variante aducând informații despre functionarea și limitările noastre în anumite câmpuri de solicitare mai extreme. Sunt activate scenariul de naștere și fricile profunde legate de viață și de moarte;
- Nu în ultimul rând, și foarte importante, sunt ședintele de Rebirth în grup. Este o experiență puternică cu valentele și forta grupului, important pentru a ne defini și în plan energetic ca ființe sociale. Sunt punctate toleranta, dialogul, empatia, generozitatea, spiritul de întrajutorare.
Origini si baze spirituale
Leonard Orr este fondatorul Rebirth-ului.Intre anii 1962 si 1974, in California, el pune bazele si perfectioneaza aceasta metoda de dezvoltare personala si de vindecare emotionala care are la baza o tehnica de respiratie si pe care o numeste «Rebirth» (Renastere) sau «Respiratie constienta». Practicând el însusi foarte mult acest tip de respiratie, fie în apa calda, fie întins pe spate si cu ochii închisi, a putut observa ca o serie de amintiri fizice sau emotionale, legate de perioadele pre- si peri-natale se trezesc în mod spontan însotite de o evacuare emotionala.
În anul 1977 Leonard Orr pleaca pentru prima oara în India în cautarea unui maestru spiritual care sa-l ghideze pe calea sa initiatica pe care a deschis-o prin Rebirth. Îl întâlneste pe Babaji.
În Statele Unite mai multi psihologi pun bazele psihologiei transpersonale luând în considerare dimensiunea transcendenta a fiintei umane.
Medicul francez Frederick Leboyer scrie «Pentru o nastere fara violenta» si pune în practica o forma blânda de acompaniere a nasterii luând în considerare nou-nascutul ca pe o fiinta completa si nu ca pe un simplu corp fizic. Cartea a fost tradusa si publicata si in limba romana la Editura HERALD in anul 2009.
Înca din anul 1990, în Franta, Patrice Ellequain si Beatriz Santos organizeaza stagii de formare pentru Practician în Respiratie constienta si, începând cu anul 1993, formeaza OSE (Organisation de Séminaires d’Evolution). La initiativa lor s-a creat în Franta in 1995, apoi în Italia în 1999, o asociatie profesionala europeana de praticieni în Respiratie constienta OSER (Organismes & Services Européens de Rebirth).
Un rol imortant în raspândirea si dezvoltarea Rebirth-ului îl are scoala LRT fondata de Sondra Ray, prima colaboratoare a lui Leonard Orr. Aceasta scoala a fost condusa pâna în anul 1995 de Sondra Ray împreuna cu Bob Mandel.
Descoperirile aduse prin Respiratie constienta sunt coroborate de mai multi ani cu investigatiile stiintifice realizate în sânul APPPAH (Assocition for Pre and Perinatal Psychology and Health), care se înscriu în domeniul psihologiei pre- si peri-natale sub egida Dr. Thomas Verny.
Practica Rebirth-ului s-a îmbogatit de-a lungul timpului prin participarea a mii de practicieni care au putut sa verifice amprenta puternica lasata de perioada intrauterina si de momentul bulversant al nasterii asupra respiratiei si, implicit, asupra personalitatii.
Idei precursoare:
In 1924 Otto Rank, cel mai apropiat colaborator al lui Freud, publica Traumatismul nasterii, astazi clasic în literatura psihanalitica.
În anul 1909 Freud scria: «Actul nasterii este prima experienta de anxietate, sursa si prototipul afectului de anxietate».