Colegiul Osteopatilor | Asociatia OsteoRe | 0726 215 057

Pe cine tratează

Femeia insarcinata

Tratamentul tulburarilor functionale din timpul sarcinii
Mecanice: dureri coccigiene, vertebrale, sciatice
Digestive: greata, varsaturi, aciditate gastrica, digestie dificila
Uro-ginecologice: infectii urinare, micoze, senzatii de greutate
Obstetricale: prezentari distocice ale fatului (sezut, transversala), contractii sau spasme uterine.
Toate aceste disfunctii pot fi tratate si ameliorate prin sedinte de osteopatie regulate în timpul sarcinii.

Confortul sarcinii
Urmarirea osteopatica a sarcinii constituie pentru viitoarea mama si copil siguranta unei sarcini armonioase si realizarea unei stari de confort atât de necesare: gestiunea stresului, ameliorarea functiilor respiratorii, o buna relatie mama-copil, ameliorarea tulburarilor circulatorii.
Osteopatia permite o mai buna adaptare a organismului la modificarile tensiunilor tisulare si la depresia abdominala legate de sarcina.

Pregatirea pentru nastere
Sechelele traumatice ale bazinului pot perturba derularea corecta a nasterii. Prin tehnici specifice, osteopatul asigura mobilitatea bazinului si a axei vertebrale dereglate în special de caderi pe coccis, fracturi ale bazinului, accidente de masina, diferite cicatrice (epiziotomie, apendicita, cezariana), cicatrice de anestezie peridurala dureroase.
Osteopatia, tehnica tisulara manuala, blânda, nu comporta nici un pericol pentru mama si fat. Osteopatul se integreaza în echipa de dispensarizare: moasa, ginecolog, obstetrician.

Interventia de predilectie în sfera ginecologica
Numeroase tehnici interne sau externe sunt folosite pentru a echilibra micul bazin la femeie, dar si la barbat.
Consecintele interventiilor chirurgicale, ale epiziotomiei, dificultatile de procreere, incontinenta în general sau postpartum, ptoza organelor, problemele de prostata sau vezica pentru barbati pot fi ameliorate sau înlaturate prin osteopatie.

 

 

Nou-nascutul si copilul mic

Fiecare nastere ar trebui urmata de un examen osteopatic atent
Nasterea in sine poate fi unul dintre primele traumatisme pentru copil. Prelungita sau precipitata, aceasta poate perturba functionarea normala a structurilor craniene. O nasterea dificila poate influenta mobilitatea  suturilor  craniene, cu consecinte imediate sau tardive.
Adeseori copiii se nasc cu capul putin deformat, ascutit, cu un  ochi  mai închis, cu  o  ureche mai dezlipita sau mai avansata, cu nasul un pic strivit. Parintilor li  se spune ca isi  vor reveni de la  sine. In aparenta da, dar echilibrul cranian este afectat, interventia osteopatului fiind necesara.

Când trebuie consultat nou-nascutul
Nasterea a avut loc cu anestezie peridurala, travaliu prea lung (mai  mult de opt ore) sau prea scurt (mai putin  de doua ore), în caz de sarcina gemelara, prezentatie distocica tip sezut, frontala sau bregmatica.
S-a intervenit prin tractiune brutala a copilului, cordon ombilical în jurul gâtului, în caz de prematuritate.
S-a creat o presiune abdominala importanta pentru expulzia  copilului, dupa utilizarea forcepsului sau ventuzei, cezariana, în  caz de suferinta fetala, reanimare.
Diametrul craniului copilului creste cu 6cm în primele trei luni de viata extrauterina, în urmatoarele noua luni crescând cu înca 6 cm.
O interventie cât mai precoce este esentiala.

Invatati sa va observati copilul. Trebuie sa stiti când sa consultati un osteopat DO
Copilul se cambreaza pe spate când este luat în brate sau când i se da sânul.
Copilul este crispat cu bratele întinse sau are mâinile rigide.
Tresare la cel mai mic zgomot.
Este aton si îsi tine cu greutate capul.
Plânge tot timpul, doarme foarte putin, regurgiteaza, nu digera si este agitat dupa supt, suge greu sau îi trebuie mult timp, parul  din spatele capului se macina în mod asimetric, a cazut de pe masa de înfasat (chiar daca nu sunt semne pe radiografia de craniu).
Are o pozitie asimetrica a coapselor sau a picioarelor, pune mereu un brat catre spate, întoarce mereu capul în aceasi directie si doarme mereu pe aceasi parte, strabism, face otite si  bronsite în mod repetitiv, are respiratia  zgomotoasa.

Restabilirea armoniei
Un examen foarte blând al diferitelor mobilitati fiziologice (craniu, sacru, abdomen) va detecta cu usurinta disfunctiile minore care se afla la originea acestor probleme. Mâinile experte si atente ale unui osteopat îi vor permite copilului sa-si înceapa fara probleme drumul in viata.

 

 

Copilul mare si adolescentul

Terapie si ajutor pentru toata copilaria
La vârsta  la care copilul învata sa mearga, diferitele cazaturi, chiar si anodine, pot produce diferite disfunctii: somn perturbat, afectiuni ORL, excitatie, furie, enervare, digestie perturbata, constipatie, deviatia coloanei  vertebrale, picioare sau genunchi deformate etc.
Osteopatia este una dintre cele mai adaptate terapii pentru corectarea sechelelor diferitelor traumatisme.

Perioada scolara
Copilul care a fost observat la scoala ca nestând locului, visator, care nu se concentreaza, dislexic. va gasi un ajutor sigur în tratamentul osteopatic. Acest tratament îi va permite sa se destinda, sa se concentreze mai bine si sa fie mai atent. Copiii sunt foarte receptivi si sensibili la confortul adus de tratament. Cu cât tratamentul va fi  mai precoce, cu atât mai repede vor fi depasite dificultatile scolare.

Coloana vertebrala
Tulburarile de statica la copil (scolioze, lordoze, cifoze) sunt semnul unei proaste adaptatari ale corpului. Cauzele de origine viscerala, traumatica sau craniana vor fi  determinate printr-un diagnostic osteopatic specific. Este necesara uneori colaborarea cu alte terapii

Ortodontia
Aparatele dentare sunt frecvent folosite de copiii de toate varstele. Multi ortodontisti colaboreaza cu osteopatii pentru reusita tratamentului si pentru confortul copilului. Aparatele ortodontice se sprijina pe structurile craniului pentru a face pârghie asupra mandibulei si a dintilor. Aceste constrângeri pot provoca: dureri de cap, de spate, ameteli, tulburari vizuale, dificultati de concentrare, modificarea starii psihice. O urmarire osteopatica regulata în decursul îngrijirilor dentare amelioreaza aceste probleme, controland adaptarea craniului si a corpului.

 

Adultul si varstnicul

 

Victimele accidentelor rutiere

 

Printre sechelele tardive ale unui accident de masina pot fi nevralgii, sciatalgii, lombalgii, dureri de cap, insomnii, dureri eratice, miastenie. Chiar daca nici o leziune nu a fost vizibila la radiografie, chiar daca traumatismul de whiplash injury a fost moderat, unda de soc ramâne inscrisa în corpul accidentatului provocandu-i tulburari si dureri.

Ce se întâmpla în timpul unui accident ?
Soferul si pasagerul sunt mentinuti de centura de siguranta care trece peste torax la nivelul sternului si fixeaza oasele bazinului, iliacele, pe scaun. In timpul socului, presiuni importante se vor exercita asupra acestor zone. Capul pleaca cu violenta înainte, antrenând în miscarea sa toata coloana vertebrala si  sacrul. Corpul este supus în felul  acesta unei importante forte de inertie care îi depaseste capacitatile de absorbtie. Anumite structuri se vor afla astfel în conflict, provocând simptome si dureri (uneori cu întârziere).

Craniul si bazinul sunt legate din punct de vedere anatomic
Dura mater tapiseaza interiorul cutiei craniene si se prelungeste ca un tub în interiorul coloanei vertebrale, atasându-se în jurul orificiilor de emergenta ale nervilor cranieni si în special la nivelul coccisului. Din cauza acestui raport anatomic particular, un soc la nivelul sacrului poate produce disfunctii craniene. De asemenea, un soc la cap poate provoca dureri lombare.
Legatura craniu coloana vertebrala-sacru si coccis, prin intermediul sistemului meningeal, constituie specificul muncii osteopatului.

Trebuie sa consultati un osteopat D.O
Dupa orice tip de accident, chiar si în absenta unor semne radiologice obiective. Frica, emotia sunt suficiente pentru a o bloca respiratia, a jena functionarea diafragmei toracice si a antrena compensatii dureroase.
In toate cazurile de traumatism cranian cu sau fara pierdere de constienta (consultarea prealabila într-un serviciu specializat este indispensabila).
In toate  cazurile de dureri vertebrale, cervicale, dorsale sau lombare.
In cazul pierderii memoriei, de tulburari de vedere, de auz, de olfactie, insomnii, ameteli.
Pentru contuzii si sechele de fracturi.
In toate cazurile în care presiunea centurii de siguranta sau a volanului a putut provoca: jena sau dureri  respiratorii, blocarea respiratiei, senzatii de angoasa, de opresie, dureri la nivelul sternului, oboseala, diminuarea tonusului, stare depresiva.
Osteopatul, printr-o palpare fina, descopera cauza din cauza.

 

Sportivii de performanta
Lumea animala (cai, pisici, caini)

Osteopatia este aplicata astazi din ce în ce mai mult în tratamentul cailor (osteopatie echina), al câinilor si pisicilor, existând scoli specializate si numeroase lucrari în domeniu.