OSTEOPATIA in URGENTELE FUNCTIONALE

OSTEOPATIA restabileste micromobilitatea tisulara.

Este vorba de un ritm profund al corpului, pe care osteopatul il percepe cu mainile, maini antrenate in urma unor studii de patru pana la sase ani. Libertatea acestor micromiscari tisulare profunde garanteaza homeostazia generala a corpului. Deseurile sunt eliminate, tesuturile isi primesc metabolitii, inervatia se desfasoara pe trasee libere, lipsite de conflict. Astfel, libertatea micromobilitatii tisulare garanteaza vitalitatea (forta si viteza) capacitatii de regenerare a corpului.

foto 22r of 125

Asadar, este esentiala indepartarea tuturor restrictiilor provocate de evenimentul traumatic la nivelul tesuturilor. Dupa efectuarea diagnosticului medical de catre medicul de la urgente/SMURD si indepartarea oricarei suspiciuni de hemoragie interna, fractura, infarct, AVC etc, indiferent de starea de constienta, osteopatul intervine pentru a relansa ritmul tisular profund, amintit anterior. Unitatea cranio-sacrala si libertatea ei functionala sunt esentiale in termeni de functionalitate. Zonele cele mai importante nu sunt nici centrul nici periferia, ci portiunile de trecere intre una si cealalta: zona dintre cilindrii toracici si axa mediastinala sau coloanele muschilor psoas iliac si lombarele, de exemplu. La fel de importanta este masa abdomino-pelviana si libertatea de miscare a organelor interne, peritoneului si planseului pelvian.

Pe scurt, mentionam cateva tehnici osteopatice pentru interventiile de urgenta:

* Degajarea sacrului si a celor doua sacro-iliace

* Decompresia articulatiilor coxo-femurale

* Degajarea spasmului muscular al iliacului

* Degajarea fosei iliace interne

* Degajarea compresiei L5-S1

* Echilibrarea coloanei lombare

* Echilibarea cupolelor diafragmatice

* Echilibrarea celor patru diafragme

* Degajarea peritoneului parietal posterior, a cilindrilor toracici

* Degajarea axei centrale cranio-sacrale

Corpul, astfel echilibrat, in care fluidele circula liber, are O CAPACITATE DE RECUPERARE DE PANA LA DOUA ORI MAI RAPIDA decat in mod normal.

Osteopatie se integreaza, astfel, in mod organic, in cadrul oricarui serviciu de urgenta, reanimare (ATI). In acest sens este in proiect organizarea Serviciului de Urgenta Functionala in Osteopatie (SUFO) si predarea unui modul de Tehnici de Urgenta functionale in Osteopatie (TUFO), in cadrul Scolii de Osteopatie OsteoRe.