Colegiul Osteopatilor | Asociatia OsteoRe | 0726 215 057

Cum tratează

Osteopatia, ca medicina holistica, neconventionala, restabileste sanatatea prin restabilirea micromobilitatii fiziologice în zonele descoperite în urma diagnosticului osteopatic specific (DOS).

Separarea pe familii de tehnici tine cont de modalitatea lor de executie, o sedinta de osteopatie presupunând adesea un amestec al acestora. Predominanta unui tip de tehnici în cadrul unui tratament este rezultatul deciziei terapeutice luata de osteopat in urma diagnosticului osteopatic.

Tehnicile osteopatice urmaresc restabilirea unui echilibru global, fiecare tratament luand in  considerare unitatea corpului uman si unicitatea sa în momentul tratamentului.

In functie de gravitatea si de vechimea disfunctiilor osteopatice diagnosticate, este nevoie de una sau mai multe sedinte. Nu se lucreaza sistematic în serii de sedinte, la fiecare sedinta refacandu-se diagnosticul specific osteopatic.

Tehnici osteopatice functionale

pic1 e1438605949468

Tehnici musculo-articulare care necesita participarea activa a pacientului prin respiratie si diferite contractii si relaxari musculare.

Acestea se fac în sensul leziunii, cu sau fara pârghie. Au drept scop stimularea facultatilor de autovindecare.

Tehnici osteopatice structurale

pic2 e1438607005587Cele mai cunoscute, intervin în caz de leziuni osteopatice sau pierderi de micromobilitate, mobilizând structura osoasa în limitele barierelor articulare fiziologice.

Sunt tehnici cu amplitudine scazuta si velocitate crescuta, cel mai adesea însotite de un poc caracteristic. Osteopatul respecta întotdeauna barierele fiziologice, scopul acestora fiind restabilirea tensiunilor periarticulare si repozitionarea de facto a articulatiilor.

Tehnici osteopatice craniene si cranio-sacrale

Au aparut în urma descoperirii Respiratiei Primare de catre W. Sutherland si a consecintei sale, Miscarea Respiratorie Primara la nivelul oaselor craniene si a sacrului. Aceste tehnici sunt salutare la bebelus, imediat dupa nastere. Se adreseaza tuturor suturilor craniene, endo sau exo craniene, eventual intrabucale sau periorbitare.

Printr-o cunoastere profundà a anatomiei, a fiziologiei, a miscàrilor si ritmurilor sistemului craniosacral, se pot elibera blocajele si reda partial sau total amplitudinea de miscare a articulatiilor limitate în mobilitatea lor prin tehnici mecanice specifice.

Tehnici osteopatice viscerale

Raporturile dintre viscere sunt considerate asemeni unor articulatii.  Viscerele prezinta o dinamica precisa, functia lor depizând de mobilitatea lor fiziologica, de inervarea si vascularizarea lor corecta. Aceste tehnici tind sa restabileasca aceasta dinamica afectata de multiple cauze (pshihice, alimentare, posturale, traumatice, chirurgicale, etc.) Prin restabilirea dinamicii organului se previn aderentele, se reface drenajul veno-limfatic si se restabilieste functia organului.

foto 61 of 125

Tehnici osteopatice fasciale

Fasciile sunt locul unei miscari perpetue, jucând un rol fundamental: structural, biomecanic, cardiac, respirator, circulator, în metabolismul grasimilor, în cicatrizare, defensiv, neurologic, în conducerea si emiterea mesajelor, în conducerea si fluctuatia L.C.R. Acestea constituie o matrice, o  interfata de schimb cu mediul înconjurator.

Tehnicile fasciale (directe, indirecte, semi-directe) tind sa restabileasca mobilitatea fasciala, actionând în felul acesta la toate nivelurile corpului.

Alte tehnici

Pompaje, tractiuni axiale, tehnici musculare, tehnicile miotensive ale lui  Mitchell, tehnici Ricoil, tehnici somato-emotionale ale lui Upledger.
Numerosi osteopati creeaza, asemenea artizanilor de arta, tehnici sau  sisteme de diagnostic si tratament în care sensibilitatea lor se îmbina cu forta fundamentala si evolutiva a osteopatiei.
In Franta îi putem cita (fara a fi exhaustivi) pe: TRICOT Pierre, BARAL, BRIEND René, LAURENT François, PORAS Yves, ANDRIEUX Alain, GUILLAUME Patrick.

Tehnici osteopatice în apa

Apa sustine corpul, decupleaza mentalul, faciliteaza derularea fasciala si curgerea respiratiei primare in corp.

Tehnici compatibile cu osteopatia

Osteopatia se îmbina armonios cu numeroase alte sisteme terapeutice holistice:
Respiratie constienta si decodaj emotional (Rebirth)
Remedii florale Bach
-Presopunctura, acupunctura, homeopatie, kineziologie, posturologie etc.