Colegiul Osteopatilor | Asociatia OsteoRe | 0726 215 057

Respiratie Constienta Rebirth

Beneficiile Respiratiei Constiente

Viata respira constient !

Când respiram, emitem în Univers calitatea vietii pe care o traim iar Universul ne raspunde in consecinta!

– evacuarea tensiunilor fizice si detoxifierea organismului
– constientizarea limitarilor care ne blocheaza vitalitatea si bucuria de a trai
– eliberarea de suferintele emotionale
– întelegerea a ceea ce suntem
– afirmarea a ceea ce suntem cu adevarat
– declansarea transformarii profunde
– vindecarea fizico-energetica

Respiratia Constienta este o practica blanda si profunda, cu radacini ancestrale.

Presupune practicarea unei tehnici proprii de respiratie care induce o integrare profunda a memoriei corpului prin eliberarea energiilor stagnante.

Aceasta respiratie, practicata in mod regulat, ne aduce acel suport interior care ne elibereaza de frici si limitari si ne ajuta sa ne intelegem comportamentele recurente.

Prin urmare, Respiratia Constienta deschide spatiul interior catre vindecarea profunda a fiintei noastre si, dincolo de aceasta, ne conduce în mod firesc la trezirea spirituala.

Sedinta de Respiratie

Respiratia se caracterizeaza prin: amplitudine, ritm, continuitate si forta. Fiecare din acesti parametrii pot fi modulati in mod constient cu scopul de a castiga in confort, libertate si putere in fiecare situatie/clipa a existentei noastre. Devenim astfel actorul principal in propria viata cel care decide, realizeaza, creeaza!

Spatiul protejat al unei sedinte de Respiratie Constienta confera conditiile ideale pentru aceasta experienta unica a intalnirii cu sinele profund.

Sedinta « clasica» de Respiratie Constienta dureaza doua ore, timp in care are loc constientizarea cognitiva prin Decodaj Emotional si integrarea fizico-energetica prin tehnica de respiratie constienta;
Se poate practica si numai tehnica de respiratie pe parcursul unei ore de experimentare energetica si senzitiva in scopul de a ameliora capacitatea respiratorie, rezistenta la oboseala sau la boli;
O varianta foarte interesanta este sedinta de Respiratie Constienta in cuplu pentru o mai buna armonizare si o intelegere reciproca cat si a perceptiei energiei partenerului;
O alta formula deosebita este sedinta de Rebirth in apa calda si/sau in apa rece, fiecare din cele doua variante aducand informatii despre functionarea si limitarile noastre in anumite campuri de solicitare mai extreme. Sunt activate scenariul de nastere si fricile profunde legate de viata si de moarte;
Nu in ultimul rand, si foarte importante, sunt sedintele de Rebirth in grup. Este o experienta puternica cu valentele si forta grupului, important pentru a ne defini si in plan energetic ca fiinte sociale. Sunt punctate toleranta, dialogul, empatia, generozitatea, spiritul de intrajutorare.

Origini si baze spirituale

Leonard Orr este fondatorul Rebirth-ului.Intre anii 1962 si 1974, in California, el pune bazele si perfectioneaza aceasta metoda de dezvoltare personala si de vindecare emotionala care are la baza o tehnica de respiratie si pe care o numeste «Rebirth» (Renastere) sau «Respiratie constienta». Practicând el însusi foarte mult acest tip de respiratie, fie în apa calda, fie întins pe spate si cu ochii închisi, a putut observa ca o serie de amintiri fizice sau emotionale, legate de perioadele pre- si peri-natale se trezesc în mod spontan însotite de o evacuare emotionala.

În anul 1977 Leonard Orr pleaca pentru prima oara în India în cautarea unui maestru spiritual care sa-l ghideze pe calea sa initiatica pe care a deschis-o prin Rebirth. Îl întâlneste pe Babaji.

În Statele Unite mai multi psihologi pun bazele psihologiei transpersonale luând în considerare dimensiunea transcendenta a fiintei umane.

Medicul francez Frederick Leboyer scrie «Pentru o nastere fara violenta» si pune în practica o forma blânda de acompaniere a nasterii luând în considerare nou-nascutul ca pe o fiinta completa si nu ca pe un simplu corp fizic. Cartea a fost tradusa si publicata si in limba romana la Editura HERALD in anul 2009.

Înca din anul 1990, în Franta, Patrice Ellequain si Beatriz Santos organizeaza stagii de formare pentru Practician în Respiratie constienta si, începând cu anul 1993, formeaza OSE (Organisation de Séminaires d’Evolution). La initiativa lor s-a creat în Franta in 1995, apoi în Italia în 1999, o asociatie profesionala europeana de praticieni în Respiratie constienta OSER (Organismes & Services Européens de Rebirth).

Un rol imortant în raspândirea si dezvoltarea Rebirth-ului îl are scoala LRT fondata de Sondra Ray, prima colaboratoare a lui Leonard Orr. Aceasta scoala a fost condusa pâna în anul 1995 de Sondra Ray împreuna cu Bob Mandel.

Descoperirile aduse prin Respiratie constienta sunt coroborate de mai multi ani cu investigatiile stiintifice realizate în sânul APPPAH (Assocition for Pre and Perinatal Psychology and Health), care se înscriu în domeniul psihologiei pre- si peri-natale sub egida Dr. Thomas Verny.

Practica Rebirth-ului s-a îmbogatit de-a lungul timpului prin participarea a mii de practicieni care au putut sa verifice amprenta puternica lasata de perioada intrauterina si de momentul bulversant al nasterii asupra respiratiei si, implicit, asupra personalitatii.

Idei precursoare:

In 1924 Otto Rank, cel mai apropiat colaborator al lui Freud, publica Traumatismul nasterii, astazi clasic în literatura psihanalitica.
În anul 1909 Freud scria: «Actul nasterii este prima experienta de anxietate, sursa si prototipul afectului de anxietate».